Hoe waterdicht zijn wandelschoenen?

vegan sneakers dames

Koop jij altijd wandelschoenen die waterdicht zijn, of juist niet? Wat is nou eigenlijk beter voor je voeten? Dat kun je hier lezen. Want hoe waterdicht zijn wandelschoenen? Het lijkt erg voor de hand liggend… droge voeten, of geen droge voeten. Dan is de keuze snel gemaakt zou je zeggen, toch? Zeker met de huidige ontwikkeling die Gore-Tex heet. Een waterdichte schoen die wél kan ademen. Dus waarom zou je nog voor iets anders kiezen? Laten we vooral voorop stellen dat je eerst moet bedenken welke schoen het beste bij jou wandeltochten past. Denk dus aan de routes en afstanden die je met je schoenen wilt gaan lopen voordat je een keuze maakt. 

Hoe waterdicht zijn wandelschoenen; een waterdicht verhaal, of toch niet?

Waterdichte wandelschoenen zullen je over het algemeen je voeten droog houden. Zonder moeite zul jij door plassen en beekjes kunnen stappen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken wanneer het de dag van tevoren heeft geregend. Helaas zijn waterdichte schoenen minder of helemaal niet ademend. Dit kan ervoor zorgen dat je hele erge zweet of stinkvoeten krijgt waardoor je schoenen alsnog nat worden aan de binnenkant. Ook zijn ze een stuk zwaarder dan niet-waterdichte wandelschoenen. Dit kan ervoor zorgen dat je zware voeten krijgt als je lange afstanden wandelt. Ook moet je waterdichte wandelschoenen goed verzorgen. Het membraan dat ervoor zorgt dat jouw schoenen waterdicht zijn kan namelijk verstopt raken! De grootste oorzaak hiervan zijn zweetvoeten. De zweet deeltjes vinden hun weg naar de openingen in het membraan waardoor deze vol komen te zitten. Geef je schoenen dus na elke lange wandeling een lauwwarm bad en laat ze even tot rust komen, net als jijzelf! Zorg vervolgens dat je je waterdichte wandelschoenen behandelt met geschikte producten. Hierdoor zorg je dat ze lekker soepel blijven en langer meegaan!

Niet-waterdichte wandelschoenen

Loop je het liefst in droge of warme gebieden? Dan is het verstandig om te kiezen voor niet-waterdichte schoenen. Deze ademen namelijk veel beter dan waterdichte wandelschoenen. Wat houdt dit precies in? Ademende schoenen laten meer lucht door dan bijvoorbeeld waterdichte wandelschoenen. Zo zul je minder snel zweetvoeten ervaren en krijgen je voeten meer lucht waardoor de nare geurtjes ook sneller wegblijven. Ga je wandelen in een gebied waar het erg heet kan zijn? Dan kun je zelfs kiezen voor wandelsandalen. Dit is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor je voeten. Zo krijgen ze lekker veel lucht en heb je amper last van zweetvoeten! Ook geeft deze optie je minder kans op blaren doordat ze beter ventileren. Zweetvoeten en natte sokken dragen ook bij aan een grotere kans op blaren. De keuze is reuze bij niet-waterdichte schoenen. 

Dus, hoe waterdicht zijn wandelschoenen nou echt? 

Over het algemeen zijn de waterdichte schoenen ook écht waterdicht. Ze zijn echter niet bestand tegen regen die via je enkels de schoenen ingaat en geven je sneller zweetvoeten.. Niet-waterdichte schoenen zijn niet waterdicht, maar behoeden je voeten wel voor zweet en bijbehorende geurtjes.