De romper: waarom het onmisbaar is

Een romper is meestal één van de eerste kledingstukken die je aanschaft. Ze zijn superhandig want het zorgt ervoor dat je baby nooit een blote buik of rug heeft. Zo blijft hij/zij lekker warm. Daarnaast is het een heel praktisch kledingstuk, de luier blijft op de plaats zitten. Welke soorten bestaan er allemaal en hoe lang draagt je kindje ze? Wij leggen het je uit! 

Voordelen van een romper

Rompers zijn essentieel en mogen eigenlijk niet missen op je baby-uitzetlijstje. Het zijn vaak ook kraamcadeaus dus meestal loop je ze niet zo snel mis. Zoals eerder gezegd houdt een romper jouw baby warm. Zo heeft hij/zij nooit een blote buik of rug. De luier blijft prima op de plek zitten, wat ook heel fijn is. Drukknoopjes komen voor op bijna alle exemplaren. Deze zitten aan de onderkant en zorgen ervoor dat je makkelijk de luier kunt verschonen. Je hoeft je baby niet eerst helemaal uit te kleden. Dankzij de envelop-vorm bij de nek kan de romper via de schouders worden uitgetrokken. Dat scheelt weer een hoop!

Maten van een romper

De romper is verkrijgbaar in diverse soorten en maten. Het wordt aangeraden om voor de geboorte minimaal zes stuks aan te schaffen. Maat 50/56 is gemiddeld. Van te voren weet je uiteraard nog niet hoe groot je baby zal exact zal zijn. Wanneer je een grotere baby hebt, is maat 56 een goede optie. Wanneer je baby meer aan de kleine kant is kun je ook nog voor alle zekerheid maat 44 in huis halen. Hoe het kledingstuk daadwerkelijk valt, verschilt per merk. De ene valt wat strakker en de ander valt weer wat ruimer. Het advies is om van beide maten een aantal varianten aan te schaffen. 

Soorten 

Vrijwel alle rompers hebben drukknoopjes aan de onderkant en een envelop-vorm bij de nek en schouders. Er bestaan ook zogenoemde overslagrompers. Deze soorten hebben drukknoopjes aan de zijkant. Dit is nóg handiger want dit betekent dat je het als een soort vestje bij je baby kunt aantrekken. Dan hoef je het in ieder geval niet over het hoofdje heen aan te trekken. Dit vinden baby’s namelijk niet altijd zo prettig. Een hippe optie met korte mouwen is ideaal voor het warm zomerweer. Met koud weer zijn lange mouwen fijn en verwarmend. Toch zijn lange mouwen ook goed voor in de zomer. Wanneer het niet al te warm is maar je wel naar buiten gaat beschermen de lange mouwen het huidje tegen de zon. In de winter kun je dan ook prima kiezen voor een variant met korte mouwen met daarboven op één of meerdere lagen. Denk bijvoorbeeld aan een warme trui. 

Materiaal

De meeste rompers worden gemaakt van katoen. Dit ademt goed en voelt zacht aan op de zachte babyhuid. Vermijd polyester want dit ademt niet goed door en is dan ook minder prettig. Een romper met stretchstof is ook ontzettend handig. Hierdoor behoudt het langer zijn pasvorm. Dus je kunt er ook weer langer van de baby kleding plezier van hebben!