Alles over jeans

jeans

jeans

Jeans, ook wel spijkerbroeken genoemd, is een broek die meestal is gemaakt van blauwe, sterke katoenen keperstof (denim). Deze broek heeft een kleine klinknagel om de zakken te verstevigen, vandaar de naam jeans. Jacob Davis en Levi Strauss verkregen op 20 mei 1873 een patent op dit accessoire. Aanvankelijk waren deze broeken bedoeld voor goudzoekers en mijnwerkers, later werden ze gebruikt als werkkleding. In de tweede helft van de 20e eeuw werden jeans een algemeen geaccepteerd mode-item.

De stof van de jeans is geweven met indigo kettingdraden, terwijl de inslagdraden wit zijn. Het gebruikte blauwe pigment wordt in het Frans “bleu de Gênes” genoemd (vertaald uit het Italiaans “blu di Genova”, wat eigenlijk “Genua Blue” is). “Bleu de Gênes” werd gecorrodeerd tot de huidige “bluejeans” of jeans.

Jeans hebben standaard vijf zakken, twee op de achterkant en twee steekzakken op de voorkant. Rechtsvoor zit een klein zakje waar vroeger zakhorloges in zaten. Omdat zakhorloges te veel verliezen in gewone handzakken, hebben ze dit kleine zakje bewust op een spijkerbroek geplaatst. Het ontwerp van deze broek gaat terug tot 1901 toen Levi Strauss hem begon te gebruiken. Daarnaast zitten er riemlussen op de jeans. Het heeft ook 6 klinknagels (metalen klinknagels) ter versteviging om scheuren te voorkomen, zoals in de hoeken van riemlussen en zakken.

Gebruik voor (VS) jeans een maatsysteem, waarbij breedte en lengte worden uitgedrukt in inches als dubbele maten: bijvoorbeeld maat 30/32, tailleomtrek is 30 inch = 76 cm en zoomlengte is 32 inch = 81 cm. Veel mensen wassen de jeans te heet in de wasmachine als de jeans te groot vallen. Zo krimpt de broek in de goede maat.

Een mooie jeans zorgt voor meer zelfverzekerdheid. Heb je morgen een belangrijke dag en geen mooie jeans? Bekijk dan de lijst kleding vandaag besteld morgen in huis.